Ovaj recept vodi vas korak po korak kroz pripremu ukusne voćne poslastice s hrskavim slojem od badema, maslaca i drugih sastojaka. Ova poslastica savršeno kombinuje bogatstvo badema, kremastost maslaca i osvežavajući ukus borovnica.
U šerpu stavite borovnice, šećer, vanilin šećer i sok od limuna. Kuvajte na srednje jakoj vatri dok smesa ne proključa i borovnice ne omekšaju. Zatim smanjite temperaturu i kuvajte još 5-7 minuta dok se smesa ne zgusne. Ostavite da se ohladi.
Seckane bademe prepržite u suvom tiganju na srednje jakoj vatri dok ne postanu zlatno smeđi i otpuste miris. Pazite da ih ne prepržite. Ostavite ih sa strane da se ohlade.
Priprema krema:
- U posebnoj posudi umutite pavlaku dok ne dobijete čvrst sneg.
- Dodajte kondenzovano mleko i lagano promešajte.
- Dodajte prstohvat soli i ohlađenu smesu od borovnica. Nežno mešajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine.
Dodavanje badema:
- Dodajte ohlađene, prepržene bademe u smesu i promešajte kako biste ih ravnomerno rasporedili.
Hlađenje i serviranje:
- Smesu prebacite u činiju ili porcione posude.
- Stavite u frižider i ostavite da se hladi najmanje 4 sata ili preko noći.
- Poslužite hladno i uživajte u osvežavajućem kremastom desertu s bogatim ukusom borovnica i hrskavim bademima.
Postebni sastojci:
- 2 šolje svežih ili zamrznutih borovnica
- 1/2 šolje šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 1 kašika soka od limuna
- 1 šolja badema (seckanih)
- 2 šolje pavlake
- 1/2 šolje kondenzovanog mleka
- Prstohvat soli
Ovaj kremasti desert pruža savršen balans između slatkog i svežeg, a bademi dodaju dodatnu dimenziju ukusa i teksture. Uživajte!